Translate

diumenge, 3 de novembre del 2013

DIUMENGE 03/11/2013



Aquest diumenge els habitants de la Terra podran contemplar un fenomen celestial bastant infreqüent. Un eclipsi híbrid de Sol taparà la Terra. L'últim esdeveniment d'aquesta classe va ocórrer en 2007 i el següent passarà d'aquí a 10 anys, al 2023.


No us perdeu la transmissió EN VIU en RT, 

que començarà a les 11.45 GMT.

http://es.rt.com/sFW


FOTO: Corbis

dimarts, 8 d’octubre del 2013

LES DRACÒNIDES



El 7 i el 8 d'octubre arriba a la seva màxima intensitat una de les més belles pluges d'estrelles, la de les Dracònides, coneguda també com les Giacobínidas.



Les Dracònides constitueixen un espectacle particularment bell , ja que els seus meteors cauen a uns 20 quilòmetres per segon, una velocitat bastant reduïda en comparació amb els 70 quilòmetres per segon que arriben als meteors d'altres pluges. És a dir, mentre que durant les altres pluges les estrelles apareixen en el cel només un segon, les Dracònides llisquen lentament pel firmament.

 Aquest any és especialment propici per a l'observació d'aquest fenomen que passa cada octubre, ja que la lluna creixent no serà un destorb per contemplar-lo.

La pluja es veurà millor en l'hemisferi nord del planeta, segons els astrònoms. Des de l' hemisferi sud serà perceptible aproximadament a la latitud -10 o -15. És millor contemplar durant les primeres hores de la nit.

Una pluja d'estrelles és un fenomen que es produeix quan la Terra passa a través de les partícules deixades per un cometa. En aquest cas es tracta del cometa 21P/Giacobini-Zinner, descobert en 1900. El radiant, o el punt des del qual semblen emergir els meteors al cel, coincideix amb el cap de la constel·lació de Draco, de la qual prenen el seu nom les Dracònides.


Text complet a: http://actualidad.rt.com/ciencias/view/107761-draconidas-observar-apogeo-lluva-estrellas

dilluns, 22 d’abril del 2013

ECLIPSI ABRIL 2013





El proper 25 d'abril serà l'eclipsi lunar parcial, el primer que es registra a l'any, i encara que és visible a simple vista, i als telescopis aficionats i professionals estan preparant-se per al gran esdeveniment.


El millor punt d'observació de l'eclipsi serà a l'est de Madagascar, però també serà visible des de l'inici fins a la fi a Europa de l'Est, Àfrica, Àsia central i la part occidental d'Austràlia.

L'occident d'Europa i la part oriental d'Amèrica del Sud veuran l'eclipsi quan ja aquest ja va començar.

No serà visible des d'Amèrica del Nord, Amèrica Central i part nord i nord-occidental d'Amèrica del Sud.

Tindrà una durada breu, que afectarà la part superior de la Lluna, la qual es veurà enfosquida pel nostre planeta.

La Terra bloquejarà els raigs solars que il · luminen el node ascendent del nostre satèl · lit, davant l'alineació del Sol-Terra-Lluna.

L'etapa penombral, en què es opaca la part més al voltant de la Lluna s'iniciarà a les 18:03 UTC. L'eclipsi mateix serà molt breu, de només 27 minuts; partirà a les 19:58:08 i finalitzarà a les 20:21 hora UTC
La part culminant de l'eclipsi lunar parcial s'observarà a simple vista a les 20:07 hora UTC del 25 d'abril.

Tal com ho demostra la imatge, serà visible principalment en l'hemisferi oriental de la Terra.

Mentre el següent esdeveniment serà l'eclipsi solar anular, que enlluernarà com un anell el 10 de maig 2013.

Font:
http://maestroviejo.wordpress.com/2013/04/20/eclipse-lunar-parcial-25-de-abril-2013/

dimarts, 12 de març del 2013

PANSTARRS



El cometa PANSTARRS, gràcies a Terry Lovejoy d'Austràlia. 


No obstant això, abans que ISON faci la seva aparició, un segon cometa podria arribar a ser visible a simple vista al març de 2013. A l'octubre de 2012, la coma (o cabellera) del cometa, la qual embolica al nucli amb gel i pols, va poder veure's fina i profusa. Això indica que, en la mesura que s'apropa al Sol, aquest cometa podria arribar a transformar-se en un actiu. Al març de 2013, segons algunes estimacions, aquest cometa – al que la gent li està cridant PANSTARRS – hauria d'arribar a ser tan brillant com Venus. 



Malgrat això, els estels són clarament difícils de predir. Aquest cometa estarà el més a prop a la Terra el 5 de març, encara que no serà molt a prop, ja que no estarà més prop del que la Terra està del Sol. Després, el 10 de març, el cometa estarà el més a prop al Sol, gairebé tan a prop com el planeta més cèntric Mercuri. Els estels solen ser més brillants i estar més actius durant el temps en què estan més prop del Sol. Per llavors, el cometa hagués de brillar i desenvolupar la clàssica cua llarga, la cua de pols del cometa. 



Aquest és el cometa PANSTARRS, un de dos estels brillants que s'esperen per aquest any. És massa aviat per saber si el cometa PANSTARRS o el cometa ISON – els dos estels esperats d'aquest any – van resplendiran o s’esvairan. Però certament val la pena cercar-los en el cel.