LA CONJUNCIÓ DE VENUS I MART I ALTRES FENÒMENS ASTRONÒMICS A L'OCTUBRE
Octubre arriba ple d'oportunitats per contemplar les meravelles celestials, des d'una pluja d'estels fins conjuncions planetàries. A més, els cels nocturns també ens permetran veure a Urà en el millor moment de l'any.
Prepara els teus prismàtics i marca les dates en el calendari, perquè no et voldràs perdre ni un.
Els matiners que mirin cap al cel de l'est abans de l'alba local podran donar-li el bon dia al duo planetari de Venus i Mart. Amb prismàtics podràs distingir al brillant Venus del tènue i vermellós Mart a mesura que semblen planejar sobre l'horitzó.
La Lluna i Aldebaran: 9 i 10 d'octubre
Cap a la mitjanit del 9 oct i durant la matinada del 10 oct, podràs veure la lluna gibosa minvant a mesura que surt pel cel de l'est, on passarà a través de la constel·lació Taure, el Brau. Aquesta trajectòria acostarà al satèl·lit a l'estrella taronja Aldebaran, l'ull del bou mític.
La Lluna i el Pessebre: 13 i 14 d'octubre
Això serà tot un desafiament per als observadors del cel. Durant la matinada del dia 14, busca la Lluna mentre s'acosta al Cúmul Obert M44 o Pessebre, un cúmul d'estrelles a la constel·lació Càncer.
El cúmul, ja conegut pels antics grecs, és una massa d'unes mil estrelles que es troba a uns 610 anys llum de distància i que compta amb una extensió de 40 anys llum .
Des d'un lloc fosc lluny de les llums de ciutat, el Pessebre és visible a simple vista com una petita franja borrosa al cel. Però amb la Lluna tan a prop, és millor que intentis observar amb prismàtics per poder travessar el seu resplendor.
La Lluna i Regulus: 15 d'octubre
La nit del 15 d'octubre podràs veure a la Lluna jugant a fet i amagar amb una de les estrelles més brillants del cel nocturn. Busca-al cel mentre s'aproxima a l'estrella Regulus, la més brillant de la constel·lació Leo, el lleó.
Llums zodiacals: del 15 al 30 d'octubre
Durant unes dues setmanes, els observadors de l' hemisferi nord gaudiran de la millor oportunitat de veure una exhibició etèria anomenada llums zodiacals gràcies a uns cels pràcticament sense Lluna en les hores prèvies a l'alba. El fenomen, provocat per la llum solar que es reflecteix en innombrables partícules de pols que es disposen entre els planetes en tot el pla del sistema solar.
Al camp, lluny de les llums de ciutat, busca una lluentor amb forma de piràmide molt més tènue que la Via Làctia sobre el cel de l'est. Aquest mes, Venus i Mart seran visibles a la base d'aquesta piràmide de llum.
La bella parella de Venus i Mart es convertirà en un fenomen fins i tot més impressionant quan al duo s'uneixi nostre satèl·lit abans de l'alba al cel de l'est. La brillantor de l'alba podria dificultar veure Mart sense prismàtics, així que et recomanem portar-los amb tu.
Urà en oposició: 19 d'octubre
El distant gegant gasós Urà arribarà al seu oposició aquest mes, el que significa que es trobarà davant del Sol en el nostre cel i que serà visible durant tota la nit. L'oposició també marca el punt de màxim acostament del planeta a la Terra, el que el farà semblar més brillant que durant qualsevol altra època de l'any.
Durant les següents setmanes, aquest llunyà món es trobarà a uns 2.700 milions de quilòmetres de la Terra, el que significa que la llum solar reflectida en els seus núvols gelades trigarà unes tres hores a arribar-nos. Fins i tot en el seu punt de màxima lluentor, Urà no serà visible a simple vista des de llocs foscos, de manera que és millor que ho observis a través de prismàtics o d'un telescopi.
Conjunció de la Lluna, Venus i Mart: 17 i 18 d'octubre
Cerca en el cel una allau d'estrelles fugaces provocades per les restes del cometa Halley. Encara que està activa entre el 2 d'octubre i el 7 de novembre, el millor moment per observar-les serà a finals de mes.
Aquest any, la pluja de meteorits arribarà a la seva màxima activitat amb cels sense Lluna, així que s'esperen millors condicions del normal per poder veure entre 10 i 15 estrelles fugaces per hora.
Conjunció de la Lluna i Saturn: 24 d'octubre
Després que es posi el sol, busca en direcció sud-oest la lluna creixent aparellant amb un Saturn de tonalitats grogues.
Canvi d'hora: 29 d'octubre
Finalment, l'últim diumenge d'octubre haurem de canviar els rellotges per adaptar-nos a l'horari d'hivern: els rellotges s'endarreriran una hora.