A la LLUNA PLENA DE MAIG se la coneix popularment com a LLUNA DE FLORS, entre d’altres noms, i a la cultura budista marca un important dia de celebració i meditació.
Aquest any la Lluna plena de maig és la cinquena de les tretze llunes plenes que tindrà 2023, a més de la segona Lluna plena de la primavera a l'hemisferi nord, i de la tardor a l'hemisferi sud. Però el que la fa realment especial és que, aquesta vegada, s'acompanya del segon eclipsi de l'any, un eclipsi lunar penombral.
La fase de Lluna plena es produeix des del punt de vista astronòmic una mica abans que la Lluna tregui el cap per l'horitzó el divendres 5. Quan ho faci, cap a les 21h, s'haurà posat el sol i la Lluna es veurà completament il·luminada. Es considera Lluna plena fins a dotze hores i fins a dotze hores després, així que, de fet, la Lluna ja estarà plena abans que claregi aquest mateix dia 5.
A efectes òptics, la veurem també completament il·luminada tant aquella nit anterior com la nit següent del dissabte 6 (en tots dos casos amb una il·luminació superior al 98%).
La Lluna brillarà a prop d'una estrella doble coneguda com Zubenelgenubi o Alpha Librae, la segona estrella més brillant de la constel·lació de Balança.
La Lluna també brillarà a prop de l'estrella vermellosa Antares, de la constel·lació d'Escorpí. Des del punt de vista astrològic, la Lluna se situa precisament a Escorpí.
Durant una part de la nit la Lluna es veurà eclipsada. I és que aquest any la Lluna plena s'acompanya d'un eclipsi penombral de Lluna: la Lluna no s'amaga del tot, però s'enfosqueix lleugerament.
El nom de Lluna de flors que es dóna a la Lluna plena de maig ve de la tradició nord-americana recollida a The Old Farmer's Almanac, l'almanac tradicional nord-americà de l'agricultor.
El nom de Lluna de flors fa referència a la intensa floració que té lloc durant tot el mes, en plena primavera, a mesura que els dies s'allarguen i les temperatures se suavitzen. Molts dels altres noms que es recullen a l'almanac, utilitzats per altres tribus d'indis nadius nord-americans i els noms procedents d'altres tradicions tenen relació amb aquest fenomen de la naturalesa. Es creu que el nom de Lluna de flors (Flower Moon en anglès) ve concretament dels algonquins, un poble nadiu de l'est de Canadà. A la Lluna plena de maig també se la coneix com a Lluna dels brots o Lluna de la plantació o de la plantació del blat de moro en la tradició nord-americana.
A principis de maig ens trobem al punt intermedi entre l'equinocci de primavera i el solstici d'estiu. Els canvis a la natura també es reflecteixen en el comportament dels animals i d'aquí altres noms que al·ludeixen a l'activitat d'aquests en aquesta època, com Lluna de la posta d'ous o Lluna de les granotes.
Per a la cultura anglosaxona europea la Lluna de maig era la Lluna de llet, i al mes de maig se'l coneixia com el "mes dels tres munyits", ja que a les vaques se'ls munyia en aquesta època de l'any fins a tres vegades al dia. En la cultura cèltica i anglesa, es parlava de la Lluna de les mares, la Lluna brillant, la Lluna de la Llebre i la Lluna de l'herba.
A la cultura budista la Lluna plena de maig és molt important, donat que és quan se celebra el dia de Vesak, l'aniversari del naixement de Buddha, i també el de la seva il·luminació i de la seva mort. L´aniversari no se celebra en un dia fix del mes, sinó que s´estableix amb el calendari lunar, coincidint amb la Lluna plena. Es considera el dia més sagrat per als milions de budistes que viuen al món i un dia molt propici per a la meditació.
La Lluna plena de maig a Escorpí suposa, segons l'astrologia, un moment per treure a la llum això que no volem veure de nosaltres mateixos, allò que ocultem o no acceptem, i així integrar-lo com una part nostra que de vegades ens condiciona i ens fa sentir incòmodes.
"La Lluna plena a Escorpí d'aquest mes és com una au fènix que ressorgeix de les seves cendres una vegada i una altra cada vegada que descobrim i acceptem aquestes parts de nosaltres que menys ens agrada mostrar i que, des de l'inconscient, ens dominen i porten a situacions que no tenen res a veure amb nosaltres."
El divendres 5 de maig, el cel ens regala, doncs, uns moments únics per delectar-nos i també sentir l'energia transformadora que s'expressarà en nosaltres. Quan contemplem la immensitat del cel, contemplem el nostre interior.
I per si ens quedem amb ganes de més fenòmens celestes, la nit del dissabte 6 al diumenge 7 té lloc el punt més àlgid de la pluja d'estrelles Eta Aquàrides, formada per les restes del Cometa Halley. Aquest any, observar les 40-80 estrelles fugaces a l'hora serà complicat, per la gran lluminositat d'una Lluna gairebé plena.
L’Univers ens convida aquesta setmana a mirar cap amunt perquè la poderosa llum de la Lluna plena, fins i tot eclipsada com estarà aquest mes, il·lumini els racons més ocults de la nostra personalitat i posi claredat i entesa als nostres processos interns. Gaudim, doncs, de l'immens cel que es desplega al nostre interior.