Translate

divendres, 31 d’agost del 2012

QUÈ ÉS LA LLUNA BLAVA




Parlem de "Lluna blava" quan en un mateix mes tenim dos dies amb fase de Lluna plena.
Com el cicle de fases lunars és de 29 dies i els mesos tenen 30-31 dies de tant en tant (aproximadament cada 4 anys) coincideix una Lluna plena el dia 1 0 2 i el dia 30 o 31 de mes. És el que succeirà avui divendres 31 d'agost (ja va ser Lluna plena el dia 2 d'agost).

I per què es diu "blau"?

Sembla ser que es tracta d'un problema de traducció. En anglès el concepte "blue" fa referència tant al color blau com a la traducció col·loquial de "traïdor", així doncs estaríem parlant d'una "Lluna traïdora o inesperada" ja que no és habitual que puguem veure dos Llunes plenes en el mateix mes. El nom del fenomen es va popularitzar tant que fins va donar nom a una famosa balada.



La Lluna no canviarà de color aquest divendres. L'únic canvi de tonalitat que apreciem a la Lluna és quan surt per l'horitzó, adquirint un color vermellós i això és causa de la nostra atmosfera, no al nostre satèl · lit (l'efecte de difusió Rayleigh).

Quan la Terra s'ha vist sacsejada per erupcions volcàniques, l'efecte de lluna o sol vermells és perceptible fins i tot quan aquests es troben lluny de l'horitzó. Últimament no sortim d'ensurts, i quan un volcà es dorm a Islàndia, un altre es desperta a Sud-amèrica. Les partícules grans es dipositen ràpidament a terra, però les més petites, inferiors en grandària a una micra, arriben fins a les capes altes de l'atmosfera, on poden romandre mesos o fins i tot anys. Si són prou petites, entra en acció l'anomenada dispersió de Rayleigh, el resultat és una major difusió de la llum en longituds d'ona curtes a favor de les d'ona llarga, és a dir, la llum blava es dispersa en altres direccions, i la qual arriba nostres ulls té una major proporció de llum vermella. Per això veiem capvespres vermells i cels blaus.

No obstant això, de vegades la situació és just la contrària: la llum vermella es fa a un costat, fent que sol i lluna adquireixin un bell color blau.

Una de les primeres referències sobre aquest fenomen prové de l'historiador romà Plutarc. L'any 44 abans de Crist, una erupció del volcà Etna va cobrir el cel de Roma amb tonalitats vermelles. Al cap d'un temps, la pols de l'atmosfera es sediment i es va poder veure clarament un sol blau. En diverses ocasions es van observar així mateix sols blaus, deguts a erupcions volcàniques. L'esdeveniment més espectacular, àmpliament documentat, va tenir lloc el 1883, amb motiu de l'erupció del volcà Krakatoa. Les cròniques de l'època ens diuen que el sol es veia de color blau.
Més estrany encara va ser el succés del Cotopaxi el 1880: l'erupció d'aquest volcà va permetre veure breument un impressionant sol verd. Digne de la millor pel · lícula de ciència-ficció.

La lluna blava és un fenomen extraordinari. Perquè succeeixi, ha de donar-se un conjunt de condicions molt específiques. Les partícules responsables, presents a la tmósfera en quantitat suficient, han de ser gairebé monodispersas, és a dir, han de tenir totes una mida similar, i que aquest oscil · li entre 0.5 i 1 micres de ràdio. També han de ser partícules poc absorbents. Com l'habitual és que els aerosols atmosfèrics tenen un rang de mides molt ampli, aquestes circumstàncies no solen donar-se.

És la seva excepcionalitat la que ha provocat que a través del temps aquesta lluna es consideri màgica amb determinades qualitats i considerades com a bones per l'addició d'energia a objectius desitjats, especials per a adquirir major consciència espiritual, trobant favorable per a l'establiment d'objectius i intencions que han de ser grans, importants i elevats Quan un pren la decisió d'enfocar l'energia d'una Lluna Blava s'ha i es pot fer mitjançant l'elecció de l'àrea de la vida o àrees que semblen les més significatives en aquest moment en la nostra vida, com el amor i la felicitat, la salut física, la prosperitat, la protecció i la curació.

Una Lluna Blava és una Lluna d'objectius.



Referències:
Més informació:

H.C. van de Hulst, “Light Scattering by Small Particles”. Dover Publications Inc. Nyeva York 1957
H. Horvath, G. Metzig, O. Preining y R. F. Pueschel,”Observation of a blue sun over New Mexico, U.S.A., on 19 april 1991″ Atmospheric Environment V.28. nº4, 621-630, 1994
William M Porch, “Blue moons and large fires” Applied Optics, V.28, nº10, p.1778-1784, 1989
William M.Porch, David S. Ensor, Robert J. Charlson, Jost Heintzenberg ,”Blue moon: is this a property of background aerosol?”.  Applied Optics V.12 nº1, pp. 34-36, 1973

http://blog.astroaficion.com/
http://amazings.es/2011/06/21/luna-azul/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada